Hechting is de affectieve band die er is ontstaan tussen 2 of meer personen. Hechting is nodig omdat de mens als kind afhankelijk is van zijn of haar ouders en/of verzorgers. Wanneer deze band er meteen is(zelfs al in de baarmoeder), kan het kind vertrouwen dat het veilig is en verzorgd zal worden. Hechtingsproblemen kunnen ontstaan omdat:

· De moeder emotioneel onbereikbaar is of was door bijvoorbeeld een postnatale depressie, ongewenste zwangerschap, drugsgebruik, ziekte
· Verlies van een ouder
· Scheiding
· Adoptie
· Verwaarlozing
· Ziekte van het kind waardoor er veel ziekenhuis opnames zijn geweest.

Veilige en onveilige hechting

Bij een veilige hechting heeft de mens vertrouwen in zichzelf en anderen. Zij of hij kan de wereld vanuit vertrouwen gaan ontdekken en zichzelf ontwikkelen. Wanneer een veilige hechting echter ontbreekt treden er vaak allerlei overlevingstechnieken in werking welke voor de betreffende persoon goed werken. Met als gevolg dat er geen vertrouwen in zichzelf en de omgeving is en zij of hij zich ontwikkelt vanuit een disbalans. Dit kan weer leiden tot diverse problemen bij zichzelf of vanuit de omgeving, zoals:

· Terug getrokken gedrag (kan verward worden met autistisch spectrum)
· Altijd beschikbaar zijn voor anderen
· Eigen behoeftes ontkennen
· Boos en verdrietig zijn
· Controle willen houden
· Angst of het niet kunnen aangaan van relaties(aantrekken/afstoten)
· Narcisme
· Hoogsenstiviteit

Bij hechtingsproblematiek gaan we met behulp van de Cref methode op zoek naar welke basisbehoefte er (deels) mist, waardoor jouw hechtingsproblemen zijn ontstaan, zodat het herkend, erkend en alsnog opgevuld mag worden. Is deze goed opgevuld, ga je meer zelfvertrouwen ontwikkelen en kan je de balans in jouw leven weer herstellen. Van hieruit is het ook makkelijker om je weer op een gezonde en positieve manier te durven hechten.

Wat is hechtingsproblematiek