Angst is iets wat wij allemaal wel kennen. Ook veel dieren weten wat angst is, of het nu een paard, hond, kat of muis is. Dit is vaak terug te zien in hun gedrag.

Durft het dier zijn angst te laten zien, is het bij honden en katten goed te herkennen aan de onderdanige houding, de oren naar achteren en een angstige blik in hun ogen en/of een lage houding.

Vaak willen ze zich verstoppen in kleine hoekjes. Of heel hard wegrennen voor dat wat ze achtervolgt, zoals je ziet bij katten en paarden. Paarden willen ook wel van zich afslaan of gaan steigeren met maar één doel: maken dat je weg komt. Het zijn immers vluchtdieren.

Dieren laten soms een gedrag zien wat niet meteen te herleiden is vanuit angst. Ze kunnen soms zelfs agressief zijn, zich terugtrekken of heel timide zijn. Er zijn best veel soorten angsten bij dieren. Eén van de meest voorkomende zijn toch wel de vuurwerkangst en verlatingsangst.

Wat is vuurwerkangst voor honden en katten

Vuurwerkangst bij honden, katten en andere dieren is een angst voor de harde geluiden veroorzaakt door ontploffend vuurwerk of andere situaties of voorwerpen. Vaak zijn de harde geluiden een trigger op een al bestaande angst voor harde geluiden. Deze zijn vaak al in een eerder stadium ontstaan.

Wanneer een dier een hard geluid hoort welke hij niet kan verklaren en er toentertijd heel erg van geschrokken is, zal elk hard geluid het dier terug brengen in die bepaalde situatie. Het gevolg is heftige paniek en het dier zal willen vluchten of weg willen kruipen of het gevecht aan willen gaan.

Het dier is dan niet meer gevoelig voor kalmerende woorden. Veel honden bijvoorbeeld blaffen aan één stuk door, net zo lang totdat het weer stil is. Katten met vuurwerkangst rennen weg en verstoppen zich, met soms nare gevolgen.

Andere dieren gaan het gevecht aan en vallen de veroorzaker of de mens die in de buurt is, aan. In hun paniek kunnen paarden op hol slaan en blindelings door de omheining rennen of zich los rukken en de straat op rennen. Vooral heftige onweersbuien en de periode rondom oud en nieuw zijn een nare tijd voor deze dieren.

Sommige mensen kiezen in hun wanhoop voor sedatie, in de hoop het dier daarmee te helpen. Daarmee maak je de angst eigenlijk alleen nog maar groter, omdat het dier dan nog steeds het harde geluid hoort en niet weg kan komen door de verdoving. Liefdevolle aandacht en afleiding is waar veel meer mee bereikt wordt.

Een aantal oorzaken voor vuurwerkangst bij dieren kunnen zijn:

  • Een nare ervaring met harde geluiden op zeer jonge leeftijd
  • Te vroeg bij hun moeder vandaan. De pup heeft van moeder niet geleerd wat de geluiden betekenen en omdat het nog erg afhankelijk is zal het als zeer onveilig beschouwen
  • Een trauma zoals een ontploffing, blikseminslag
  • Trauma uit een vorig leven, mits dat in iemands wereldbeeld past
  • De mens bij het dier heeft een nare ervaring met harde geluiden meegemaakt en is zelf erg angstig

Hoe ik dieren met vuurwerkangst kan helpen

De therapie bij angsten voor harde geluiden

Als dierentolk ga ik het gesprek aan met het dier en de mens om te achterhalen waar de angst vandaan komt. Dan gaan we kijken wat het dier nodig heeft om de angst los te kunnen laten. Daarbij maak ik gebruik van kruiden en/of etherische oliën.

Vaak is na een eerste gesprek al een verbetering waar te nemen om de heel eenvoudige reden dat het dier begrepen wordt. Etherische oliën en geneeskrachtige kruiden ondersteunen het proces zonder dat het dier verdoofd is. Het leert stap voor stap dat de angst niet meer reëel is. Dit heeft vaak wel tijd nodig. Eigenlijk net zoals bij mensen.