Wat is een dierentolk?

Een dierentolk is niet anders dan de vertaler van de taal van de dieren. Van oudsher wordt er gezegd dat dieren niet praten.

Ze communiceren alleen met elkaar en hoe was nooit helemaal duidelijk, totdat steeds meer mensen dieren gingen begrijpen. Eerst door hun gedrag te bestuderen, wat niet altijd het gewenste resultaat opleverde. Daarna door naar hun lichaamstaal te kijken en dit te interpreteren naar aanleiding van het gedrag wat er op volgde.

Tegenwoordig zijn er gelukkig heel veel mensen die dieren echt kunnen verstaan. Ze doen dat niet alleen door naar hun lichaamstaal en hun gedrag te kijken, maar ze zijn in staat hun taal werkelijk te verstaan.

Als kind kon ik al praten met dieren. Toentertijd werd me echter verteld dat dieren niet konden praten. Ik dacht toen dat het mijn verzinsels waren. Natuurlijk gebruiken ze de taal niet zoals wij mensen doen.

Toch zijn er overeenkomsten, zoals lichaamstaal, stemgebruik en een gevoel van weten hoe een mens of dier zich voelt. Door me met het dier te verbinden, wist ik wat het dier wilde vertellen.

Zweverig? Nee zeker niet! Het gekke is dat we het heel normaal vinden om met iemand contact te maken via een mobiele telefoon aan de andere kant van de wereld. Overdracht van energie is hier het sleutelwoord. En dat is precies wat er gebeurt bij verbinden!

Door je te verbinden met het dier, kan er een overdracht van energie plaats vinden. Wanneer je ervaart hoe dit werkt, is er niets leukers dan te communiceren met dieren.

Hoe werkt het communiceren met dieren?

De manier waarop ik communiceer met dieren is begonnen door te voelen, hoe het dier zich voelde. In het begin begreep ik daar niets van. Tijdens mijn opleiding Natuurgeneeskunde kreeg ik inzicht in hoe dit gebeurde.

Door me te verbinden met het dier vanuit mijn hart en dit voelen toe te laten, kreeg ik ook beelden door die altijd klopten. Door veel op deze manier te praten met dieren ontwikkelde ik dit steeds meer. Ik kon horen wat zij hoorden en, dat was misschien nog wel het meest ongrijpbare: ik wíst gewoon wat ze wilden vertellen.

Via het praten met dieren kunnen veel zogenaamde gedragsproblemen begrepen worden. Elk dier is, net als wij mensen, uniek met hun eigen emoties, hun eigen belevingen, hun eigen verleden. Van daaruit ontstaat een bepaald gedrag, gewenst of ongewenst.

Doordat dieren vaak niet begrepen worden, omdat hun gedrag niet juist wordt geïnterpreteerd of niet wordt gezien, blijven dieren vaak hetzelfde gedrag vertonen, waardoor het een ingesleten patroon wordt.

De emoties die daarbij horen kunnen heftig zijn. En wanneer dit gedrag niet past in ons leven, is een gedragsprobleem geboren, zoals bijvoorbeeld sloopgedrag bij verlatingsangst of niet naar buiten durven bij vuurwerkangst.

Ook bij een natuurgeneeskundige sessie komt het praten met dieren goed van pas. Dieren kunnen me laten voelen en/of zien waar ze pijn hebben bijvoorbeeld.

Soms word ik gevraagd om bij het sterven van een dier aanwezig te zijn om te vertalen wat mens en dier doormaken. Deze stervensbegeleiding is een heel mooi en heftig proces.

Dieren hebben zoveel te vertellen en willen zo graag begrepen worden door de mens in hun omgeving. Ze deze kans geven is een cadeau voor je dier en ook zeker voor jezelf.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen het communiceren met dieren kan leren. Dat is ook waarom ik een opleiding heb gecreëerd waar ook jij dit onder de knie kan krijgen.

Désirée Docter