Als psychosociaal therapeut ga ik samen met jou aan de slag om ervoor te zorgen dat jij weer gelukkig bent. Voel jij je uit balans en gestrest en weet je niet waar het precies vandaan komt? Psychosociale Therapie in combinatie met de Cref methode kunnen je helpen.

Wat is psychosociale therapie

Iedereen hoopt dat het leven fijn en gelukkig is. Helaas loopt het niet altijd zoals je hoopt en maak je dingen mee welke niet leuk zijn en soms zelfs moeilijk zijn om te accepteren. Heel vaak leveren deze gebeurtenissen ook stress op.

Stress is iets wat veel voorkomt in ons hectische leven en het hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Vaak lost het vanzelf weer op. Behalve wanneer bepaalde gebeurtenissen je zo uit balans brengen, dat je er zelf niet meer uitkomt.

Misschien heb je geleerd om je schouders onder moeilijke situaties te zetten en je niet aan te stellen. Dan kan het moeilijk zijn om hulp te vragen. Of misschien durf je geen hulp in te schakelen uit angst voor wat je tegen gaat komen. Heel veel mensen met jou hebben deze angsten wel eens.

Als psychosociaal therapeut hoor ik later vaak dat ze wilden dat ze eerder hulp hadden gezocht. Gelukkig is het geen schande meer om hulp in te schakelen.

Wanneer kies je voor psychosociale therapie

De psychosociale therapie helpt je bij gevoelens zoals:

  • Verdrietig zijn
  • Angstig of in paniek zijn
  • Boos zijn zonder dat je weet waarom
  • Wisselende stemmingen
  • Het even niet meer zien zitten
  • Vaak moe en depressief zijn
  • Niet tevreden voelen
  • Geen rust in je leven kunnen vinden
  • Onzeker voelen
  • Niet of slecht kunnen slapen
  • Geen vertrouwen in jezelf of in je omgeving hebben

Onderliggende oorzaken voor een psychosociaal therapeut

Onderliggende oorzaken zijn vaak terug te voeren naar een vroege jeugd en zelfs prenataal. Soms ook heftige trauma’s zoals:

  • Misbruik.
  • Mishandeling.
  • In de steek gelaten zijn bijvoorbeeld bij een couveuse kindje, een moeder die niet in staat was om te zorgen.
  • Ziekte.
  • Opname in een ziekenhuis.

Soms ook zo op het oog minder heftige. Bedenk hierbij dat het voor een volwassene misschien een klein voorval is geweest. Voor een klein kind of zelfs een klein afhankelijk wezentje kan zo’n soort gebeurtenis ernstig bedreigend zijn geweest.

Het gevolg is dat hoe klein ook we van één of meerdere overlevingstechnieken gebruik gaan maken. Vaak zijn deze ‘kleine’ trauma’s diep weggestopt en veilig afgeschermd door die overlevingstechnieken. Want we willen allemaal maar één ding en dat is overleven.

In ons leven worden we bewust en vaker onbewust getriggerd op deze trauma’s. We reageren dan vanuit ons emotionele brein zonder dat we soms weten waarom we ineens zo reageren. En in een aantal gevallen zijn de triggers(gebeurtenissen die ons raken) wel bekend, welke ons dan terug brengen naar die nare momenten uit ons leven.

In een aantal gevallen kan het ons werkelijk belemmeren om te genieten van het leven, met alle gevolgen van dien. Wat cliënten dan vaak aangeven is dat ze harder gaan werken, zichzelf sussen met leuke dingen of met lekker eten en drinken. Alles om de nare herinneringen te kunnen vergeten, het niet meer te hoeven voelen.

Het put ze uit en eigenlijk worden ze er alleen maar slechter van. Klachten als onverklaarbaar moe zijn en geen uitzicht meer zien, de bekende burn-out zijn veel voorkomend. Een cliënt kan zich zelfs zo slecht voelen dat hij of zij zich afvraagt of dit leven nog wel zin heeft.

De psychosociale therapie

Als psychosociaal therapeut help ik je om deze gevoelens te duiden en te achterhalen wat de betekenis hiervan is. Van hieruit gaan we samen op zoek naar de oorzaak van deze gevoelens. Dat kan gaan over bijvoorbeeld:

We gaan samen uitpluizen wat er precies speelt zodat je snapt wat er aan de hand is. Daarna gaan we een manier ontdekken, hoe je ermee om kunt gaan. Op deze manier kan je de balans weer terug vinden en groeien als mens in jouw proces.

Door middel van een gevarieerd aanbod van benaderingen wordt er gekeken hoe jij weer in balans kan komen. Door gebruik te maken van onder andere psycho-educatie, Cref therapie, delenwerk, hypnotherapie, lichaamswerk, begeleidende visualisaties, meditaties en EMDR

gaan we samen proberen onderliggende oorzaken te ontdekken welke verantwoordelijk zijn voor het zich niet gelukkig voelen.

Onderliggende oorzaken zijn vaak terug te voeren naar een vroege jeugd en zelfs prenataal. Soms ook heftige trauma’s, zoals misbruik, mishandeling, in de steek gelaten, maar soms ook zo op het oog minder heftige. Bedenk hierbij dat het voor een volwassene misschien een klein voorval is geweest. Voor een klein kind of zelfs een klein afhankelijk wezentje kan zo’n soort gebeurtenis ernstig bedreigend zijn geweest. Het gevolg is dat hoe klein ook we van één of meerdere overlevingstechnieken gebruik gaan maken. Vaak zijn deze ‘kleine’ trauma’s diep weggestopt en veilig afgeschermd door die overlevingstechnieken. Want we willen allemaal maar één ding en dat is overleven. In ons leven worden we bewust en vaker onbewust getriggerd op deze trauma’s. We reageren dan vanuit ons emotionele brein zonder dat we soms weten waarom we ineens zo reageren. En in een aantal gevallen zijn de triggers wel bekend, welke ons dan terug brengen naar die nare momenten uit ons leven.

In een aantal gevallen kan het ons werkelijk belemmeren om te genieten van het leven, met alle gevolgen van dien. Wat cliënten dan vaak aangeven is dat ze harder gaan werken, zichzelf sussen met leuke dingen of met lekker eten en drinken. Alles om de nare herinneringen te kunnen vergeten, het niet meer te hoeven voelen. Het put ze uit en eigenlijk worden ze er alleen maar slechter van. Klachten als onverklaarbaar moe zijn en geen uitzicht meer zien, de bekende burnout zijn veel voorkomend. Een cliënt kan zich zelfs zo slecht voelen dat hij of zij zich afvraagt of dit leven nog wel zin heeft.

Ik werk veel samen met de dieren die bij mij wonen. Dieren zijn in staat om de kern van deze diep weggestopte stukken aan te raken. Vaak juist ook omdat ze iets ervan herkennen vanuit hun eigen leven. Zij hebben geen scrupules om dit te laten zien. Zodra de persoon zich veilig genoeg voelt, komen er ineens vergeten herinneringen naar voren met enorm heftige emotionele reacties.

De dieren zijn in staat om er te zijn voor de cliënt door ze te troosten of gewoon er te zijn. En na het herkennen erkennen en aanvaarden van die nare gebeurtenis, brengen ze de client terug in het NU. De cliënt is dan vaak in staat om het gebeuren te integreren in zijn of haar leven en zichzelf niet langer af te wijzen door te doen alsof de gebeurtenis nooit heeft plaats gevonden. Samen met mijn dierenteam begeleid ik deze processen in mijn praktijk in Enschede

Het kan ook helend zijn om samen met het dier, die bij de client woont deze trauma’s aan te gaan. Dat is wat ik ook begeleid. Mijn ervaring is dat de client zich veel veiliger voelt, wanneer hij of zij weet dat ze er niet alleen in staat. Op deze manier iets voor zichzelf maar ook voor het dier kan betekenen.

 

Désirée Docter